Projecten

Binnen de organisatie Herdenken Vol Leven zijn er twee projecten actueel:

Straat vol Leven

Jongeren Herdenken Vol Leven

Projecten uit het verleden

Straat Vol Leven

Er is een nieuwe herdenking gerealiseerd ‘Straat Vol Leven’ in het hartje van Amsterdam. Voor de huizen waar de gedeporteerde mensen woonden en hun gewone leven hadden. Maar na de oorlog nooit meer zijn teruggekeerd. Deze mensen hebben wij symbolisch weer een gezicht gegeven.

Lees meer

Jongeren Herdenken Vol Leven

Wij zijn op zoek naar Nederlandse jongeren tussen de 18-26 jaar oud die samen met Duitse jongeren op vrijdag 27 januari het gesprek aangaan over een nieuwe manier van herdenken. Wellicht een gezamenlijk herdenken. Hoe wordt daarover gedacht? Hoe denken jongeren over het herdenken van nu? Achtenzeventig jaar na de bevrijding in 1945. Hoe moet er volgens hen herdacht worden en waarom? Wat voor betekenis heeft het herdenken in 2023 en in de toekomst? Hierover willen wij op 27 januari 2023 in gesprek gaan met Nederlandse en Duitse jongeren. 27 Januari is de Internationale dag voor de Holocaust herdenking. Wij zijn op zoek naar Nederlandse studenten die mee willen praten over de betekenis van herdenken en of het mogelijk is om samen te herdenken. Doe je mee?

Naar het project

Projecten uit het verleden

De herdenking ereveldvol leven is de inspiratie en bron geweest voor de volgende projecten:

·       Herdenken Vol Leven met de Jeugd

·       Herdenken Vol Leven Hannie Schaft met familie

·       Herdenken Vol Leven met Minerva Studenten

Herdenken Vol Leven met de Jeugd

Een herdenking met groep 8 van een basisschool uit Elst. Op een koude dag kwamen alle achtstegroepers vanuit Elst Gelderland naar het Nationaal Ereveld Loenen waar zij aan de hand van het Ereveld Vol Leven op een eenvoudige manier betekenis leerden geven aan Vrede en Oorlog. Wie oorlogsslachtoffers zijn en hoe je hen symbolisch een plek en aanwezigheid kan geven.

Herdenken Vol Leven Hannie Schaft met familie

Op het Ereveld in Bloemendaal in de duinen ligt een ereveld waar alleen maar verzetsstrijders begraven liggen. Veelal omdat zij juist in die duinen zijn gefusilleerd omdat zij verraden of gevangen genomen waren. Veelal waren het jonge studenten. Er ligt één vrouw Hannie Schaft. Wij hebben haar oom uitgenodigd om een Herdenken Vol Leven ervaring aan te gaan. Het deed hem ontzettend veel. Natuurlijk kent hij het verhaal van zijn nichtje maar door nu werkelijk iemand te zien van diezelfde leeftijd toen zij stierf was voor hem ontzettend confronterend. En ook zeer, zeer waardevol.

Van deze intieme herdenking is een reportage gemaakt die je hier kan zien.

Reportage

Drone opnames

Om een indruk te geven van dit hele bijzondere ereveld en een beeld van de studenten die daar zijn omgekomen kan je hier de drone opnames zien van dit ereveld in de duinen.

De opnames

Herdenken Vol Leven met Minerva Studenten

Op het Nationaal Ereveld in Loenen liggen ook jonge studenten begraven die in het verzet zaten. De studentenverenging Minerva vroeg ons of wij in hun introductieweek de nieuwe studenten een Herdenken Vol Leven ervaring wilde geven. Wat voor hen zeer bijzonder was omdat wij hen de verhalen vertelden van de studenten die de moed hadden om in het verzet te gaan maar daarbij om zijn gekomen.

Andere Projecten

Op deze website kondigen wij ook producties aan die geen herdenkingen zijn in de praktijk maar wel tot het gedachtengoed van Herdenken Vol Leven behoren en die wij ook produceren. Zoals deze documentaire die op 4 mei 2022 uitgezonden zal worden om 19.00 uur bij BNN VARA op NPO2.