Info voor de dag over Wiedergut

Wie wil samen met Nederlandse en Duitse jongeren meehelpen denken aan een nieuwe vorm van herdenken voor jongeren?

Inschrijven

Aanvullende informatie

Deelnemers: Tussen de 18 en 26 jaar.
Wanneer: Zondag 1 mei vanaf 09.30 – 16.30 uur
Waar: Begraafplaatsen Ysselsteyn – Timmermannsweg 75, 5813 AM Ysselsteyn

Wiedergut?

Wiedergut is een dag met opstellingen over Schuld en Schaamte, daders en slachtoffers om samen met Nederlandse en Duitse jongeren tot een advies te komen voor een aanvullende vorm van herdenken.

Op 25 januari is er op NPO 2 een documentaire uitgezonden Wiedergut? Een documentaire waarbij gekeken werd naar de verschillende vormen van herdenken van de Tweede Wereldoorlog in de grensstreek tussen Nederland en Duitsland. En specifiek naar de betekenis van de Holocaust en hoe deze herdacht wordt.

Deze documentaire is de aanleiding voor 1 dag op 1 mei om met jongeren de vragen rondom herdenken op te pakken vanuit het perspectief en gevoel van jongeren in Nederland en Duitsland. Tijdens deze dag wordt er gekeken naar de impact van oorlog, daders en slachtoffers en wat uiteindelijk zal leiden tot een aanbevelingsplan voor herdenking-organisaties in zowel Nederland als Duitsland.

Yssselsteyn

De locatie waar dit gaat plaatsvinden is de begraafplaats Yssselsteyn. Een bijzondere en opmerkelijke plek om daar met elkaar te praten over thema’s als schuld en schaamte. Onschuld, daders en slachtoffers, oorlog en vrede. Vergeving en verzoening. Grote thema’s waar naar ons idee veel meer over gesproken kan worden om werkelijk tot besef te komen wat herdenken voor jou betekent. En hoe dat plek krijgt in de juiste vorm. Samen met Nederlandse en Duitse jongeren.

Mocht je een indruk willen krijgen van de oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn dan kan je hier drone opnames zien waardoor je een beeld krijgt van de grootte van deze begraafplaats wat heel erg indrukwekkend is.

De opnames

Hoe pakken we het aan?

 • We brengen jongeren uit Duitsland en Nederland in Ysselsteyn bij elkaar waarbij wij verhalen met elkaar gaan delen van mensen die daar begraven liggen maar ook verhalen van andere mensen die door oorlog zijn omgekomen.
 • We gaan in groepen met elkaar werken waarbij elke groep een specifiek verhaal kan uitkiezen en het verhaal kan uitzoeken op vooraf aan gegeven thema’s.
 • Elke groep vertelt aan de grotere groep waarom zij specifiek dit verhaal gekozen hebben.
 • Daarna worden de verhalen in meer detail opgesteld.  Op deze wijze ontwikkelen we met de deelnemers een gezamenlijke manier om de thema’s als schuld en onschuld, dader- en slachtofferschap bespreekbaar te maken. De gekozen verhalen dienen hierin als leidraad.
 • Ten slotte bespreken de deelnemers welke adviezen zij uit willen brengen aan de Duitse en Nederlandse oorlogsgravenstichtingen en herdenkingsorganisaties over hoe de nieuwe generatie de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust wil herdenken.

Als je je opgeeft is het fijn als jij ons de volgende informatie wil geven:

 • Hoe oud ben je?
 • Ben je een man of vrouw?
 • Wat is je motivatie om mee te doen?
 • Ben je weleens eerder op de begraafplaats Ysselsteyn geweest?

Waar moet je rekening mee houden als jij je opgeeft:

 • Op zondag 1 mei is de ontvangst om 09.30. En starten wij om 10.00 uur.
 • De dag gaat door en vindt plaats in elk weertype. De begraafplaats Ysselsteyn heeft ook binnenruimtes.
 • Je kan gewoon in je normale kleding komen.
 • Wij zorgen voor eten & drinken & onderkomen op deze dag.
 • Er zullen film- en foto opnames plaatsvinden waar je geen bezwaar tegen moet hebben.
 • De dag eindigt om 17.00 uur
 • Je kan je onderaan de pagina opgeven

Duitse Oorlogsbegraafplaats

De Duitse Oorlogsbegraafplaats aan de Timmermannsweg 75 in Ysselsteyn is met meer dan 31.714 doden de grootste oorlogsbegraafplaats in Nederland, en de enige Duitse militaire begraafplaats daar. Er liggen naast militairen van de Wehrmacht ook anderen die in de Tweede Wereldoorlog als lid van de nationaalsocialistische organisatie zijn omgekomen.  Onder hen zijn Nederlanders die als collaborateur of als SS’er in Duitse dienst de dood vonden. Verder zijn er Duitsers begraven die na de Bevrijding in een Nederlands interneringskamp stierven.

Schrijf je in voor Wiedergut

  Straat vol Leven

  Ben je ook nieuwsgierig naar het project Straat Vol Leven?

  Straat vol leven